Konkaripoolilainen Tarja

Keikkailu eläkkeellä antaa uusia kokemuksia 

Tar­ja Ramu­la, 67, jäi eläk­keel­le kokin työs­tään Sai­maan Tuki­pal­ve­luil­la kol­me vuot­ta sit­ten. Elä­ke­päi­viä hän ehti viet­tää seit­se­män kuu­kaut­ta, mut­ta päät­ti sit­ten kokeil­la keik­ka­työ­läi­sen elä­mää – eikä ole katu­nut. 

– Läk­siäis­juh­lis­sa­ni mah­dol­li­suut­ta jo väläy­tel­tiin. Aja­tus alkoi pyö­riä mie­les­sä, sil­lä tämän tyyp­pi­nen työs­ken­te­ly ei vaa­di sitou­tu­mis­ta, vaan voi teh­dä vuo­ro­ja oman innon ja jak­sa­mi­sen mukaan, hän ker­too. 

Eläk­keel­lä Tar­ja on teh­nyt ruo­ka­pal­ve­lu­työn­te­ki­jän, lai­tos­huol­ta­jan, yhdis­tel­mä­työn­te­ki­jän ja kokin töi­tä. Hänel­lä on mah­dol­li­suus vali­ta keik­ka­ka­len­te­ris­sa tar­jol­la ole­vis­ta vuo­rois­ta itsel­leen par­hai­ten sopi­vat. 

– Työ­päi­viä olen teh­nyt vaih­te­le­vas­ti 5–18 kuu­kau­des­sa, oman innos­tuk­sen mukaan. Vuo­des­sa se tekee noin sata päi­vää, eli nau­tit­ta­via elä­ke­päi­viä­kin on jää­nyt run­saas­ti. 

Käy­tän­nön sane­le­ma­na Tar­ja myös mää­rit­te­li hyvin kon­kreet­ti­set rajat työn­teol­leen: Kesäl­lä pyö­räl­lä kul­kies­sa työ­mat­ka saa olla enin­tään kym­me­nen kilo­met­riä suun­taan­sa, tal­vel­la kävel­len kol­mes­ta nel­jään. 

– Tämä on toi­mi­nut hyvin ja eri koh­tei­ta on ker­ty­nyt yhteen­sä kym­me­nen. On todel­la hie­noa, että Sai­maan Tuki­pal­ve­luil­la on mah­dol­li­suus teh­dä keik­ka­töi­tä jous­ta­vas­ti, ja että omat toi­vee­ni on huo­mioi­tu näin hyvin. 

Tar­jan työ­ru­pea­ma jat­kuu näil­lä näky­min tämän vuo­den lop­puun. Eläk­keel­lä työs­ken­te­lyä hän suo­sit­te­lee kai­kil­le, joil­la kun­to on hyvä ja intoa riit­tää. Kokeil­la kan­nat­taa aina­kin. 

– On minul­ta kysel­ty, että mikä ajaa yli 40 vuo­den työ­uran jäl­keen­kin työs­ken­te­le­mään eläk­keel­lä. Minul­le tämä antaa mah­dol­li­suu­den näh­dä uut­ta ja koo­ta eri­lai­sia koke­muk­sia. Työ­pai­koil­la minut on otet­tu hyvin vas­taan, ja apu­ja saa aina kun vain kysyy.