Älä suolaa itseäsi!

Suolan saantiin on syytä kiinnittää huomiota, koska runsas suolan käyttö on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen.
Makuaisti tottuu vähempään suolaan muutamassa viikossa.

Aikuisella suolan (natriumkloridi) saantisuositus on enintään 5 grammaa (vajaa 1 tl) päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä.
Alle 1-vuotiaan ruokaan ei suositella lisättävän lainkaan suolaa, suolapitoisia elintarvikkeita tai mausteita.
Suomalaisten suolan saanti on suosituksiin nähden liian suurta. Miehet saavat päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa suolaa.

Suolan saantia voi vähentää valitsemalla vähäsuolaisia tuotteita ja käyttämällä suolaa mahdollisimman vähän ruoanvalmistuksessa.
Kiinnitä erityisesti huomio elintarvikkeiden piilosuolaan. Päivittäisestä suolasta valtaosa tulee elintarvikkeista piilosuolana.
Suurimmat suolan lähteet ruokavaliossamme ovat: lämpimät ruoat, leipä ja muut viljavalmisteet, lihavalmisteet (makkarat, leikkeleet), juustot,
liemivalmisteet, maustekastikkeet sekä runsassuolaiset naposteltavat.

Verenpaineen kohoamista voi ehkäistä parhaiten ruokavaliolla, joka sisältää vain vähän natriumia, mutta paljon muita kivennäisaineita, kuten kaliumia.

Suola.jpg