Elämäsi kuidut

Kuitupitoisella ruualla on monia terveysvaikutuksia, eikä kuitu sisällä juurikaan energiaa.
Ravintokuidun suositeltava saanti aikuiselle on vähintään 25–35 g päivässä. Tämän määrän saa täyteen, jos syö päivittäin täysjyväviljaa, kuten esimerkiksi ruis- ja näkkileipää sekä marjoja, hedelmiä, kasviksia ja juureksia.

Jos päivittäiseen ruokavalioon ei kuulu viljaa, kuitusuositusta on lähes mahdoton saavuttaa. Viljavalmisteiden suositeltava päivittäinen käyttömäärä on noin 6 annosta naisille ja noin 9 annosta miehille. Vähintään puolet käytetystä määrästä tulisi olla täysjyväviljaa. Annos tarkoittaa 1 dl:aa keitettyä täysjyväpastaa, -riisiä tai muuta täysjyvälisäkettä tai yhtä leipäviipaletta. Lautasellinen puuroa vastaa kahta annosta.

Viljavalmisteiden kuitupitoisuus vaihtelee. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että mitä tummempi leipä, sitä enemmän kuitua. Täysjyväviljavalmisteet sisältävät eniten kuitua. Valitse leipiä, joiden kuitupitoisuus on vähintään 6 g/100 g.

Miksi kuitua pitäisi syödä?

Veteen liukenematon kuitu ylläpitää suoliston toimintaa. Lisäksi se antaa kylläisyyden tunteen, mutta ei sisällä energiaa. Veteen liukeneva eli geeliytyvä kuitu puolestaan hidastaa mahalaukun tyhjenemistä, ruuan imeytymistä sekä alentaa veren kolesterolipitoisuutta. Molempien kuitutyyppien on todettu ehkäisevän ainakin paksusuolen syöpää.


Leipä ja kasvikset.jpg Leipä.jpg

Lähteinä käytetty VRN Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, Ruokatietoyhdistys ry:n ja THL:n kotisivuja.