Sokeri(na) pohjalla

Hiilihydraattien osuus kokonaisenergiansaannista on suomalaisilla edelleen hieman suositeltua pienempää. Laatu on määrää tärkeämpi, sillä hiilihydraatteja on erilaisia kuten rasvojakin; runsaasti ravintokuitua ja runsaasti sokeria sisältävien ruokien terveysvaikutukset ovat erilaiset. Paljon sokeria sisältävien elintarvikkeiden kulutus on runsasta, kun taas ravintokuitua suomalaiset saavat edelleen niukasti.

Parhaat hiilihydraattien lähteet ovat täysjyväviljavalmisteet, kasvikset, marjat ja hedelmät. Myös maitovalmisteista saadaan hiilihydraatteja. Hiilihydraattien osuus päivittäisestä energiantarpeesta on suositusten mukaan 45 - 60 % ja tästä määrästä sokerin osuuden pitäisi jäädä alle 10 % päivittäisestä energiansaannista.
Sokeria on runsaasti virvoitusjuomissa, kekseissä, makeisissa, jäätelöissä ja vanukkaissa, mutta myös useissa leivissä, jogurteissa, kastikkeissa ja valmisruoissa.
Makeannälän iskiessä pulla ja hiivataikinapohjaiset piirakat ovat vähärasvaisempia vaihtoehtoja kuin keksit, viinerit, murotaikinaleivonnaiset ja lehtitaikinasta valmistetut pasteijat. Sokerin lisäksi niissä on usein myös runsaasti kovaa rasvaa.

Ruoan runsas sokeripitoisuus eli sakkaroosin, fruktoosin ja muiden nopeasti suussa hajoavien hiilihydraattien suuri määrä huonontaa ruoan ravintoainetiheyttä ja on riski suun ja hampaiden terveydelle. Sokeroitujen juomien ja makeisten runsaan ja usein toistuvan käytön rajoittaminen on tärkeää ylipainon ja hammashaittojen ehkäisemiseksi.

karkit.jpgkakut.jpg