Koulu- ja päiväkotiruoka

Päiväkodit

Päiväkotiruoka on suomalaista perusruokaa - lasta opetetaan myös uusiin makuihin ja ruokakulttuureihin. Ateriat ovat terveellisiä, turvallisia, täysipainoisia, vaihtelevia ja monipuolisia.
Päiväkotiruoka on osa lapsen perushoitoa, kasvatusta ja opetusta. Se edistää lapsen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä ylläpitää vireyttä hoitopäivän aikana.

Jokaisen lapsen terveyteen liittyvät yksilölliset tarpeet huomioidaan erityisruokavalioiden osalta kansallisen allergiaohjelman periaatteiden mukaisesti. Päiväkodissa tarjottu ruoka kattaa kokopäivälapsen energian ja suojaravintoaineiden tarpeesta 2/3. Kokopäivähoidossa olevalle lapselle tarjotaan aamupala, lounas ja välipala. Vuorohoidossa oleville lapsille tarjotaan myös päivällinen ja iltapala. Osapäivähoidossa oleville lapsille tarjotaan ne ateriat, jotka ovat tarjolla lapsen hoidossa olon aikana.

Koulut 

Kouluruoan suunnittelussa ja toteutuksessa pätevät samat periaatteet ja toimintatavat, kuin päiväkodeissa.
Kouluruokailu on olennainen osa koulun opetus- ja kasvatustehtävää ja sen ravitsemuksellinen merkitys oppilaan hyvinvoinnin, terveyden ja työtehon tärkeänä ylläpitäjänä on merkittävä. Jokaisen oppilaan terveyteen liittyvät yksilölliset tarpeet huomioidaan erityisruokavalioiden osalta kansallisen allergiaohjelman periaatteen mukaisesti.

Kouluissa tarjottu ruoka kattaa oppilaan energian ja suojaravintoaineiden tarpeesta n. 1/3. Aterian täysipainoisuus riippuu viimekädessä annoksen oikeasta koostamisesta, sillä oppilaat annostelevat ruokansa omatoimisesti itsepalvelulinjastosta. Oikeaoppisen ateriakokonaisuuden rakentamiseksi oppilaiden avuksi on tehty lautasmalli ravitsemussuosituksen mukaisesti. Täysipainoiseen ateriaan kuuluvat pääruoan lisäksi myös ruokajuoma, leipä ja levite sekä salaatinkastike!

Lappeenrannan, Imatran ja Savitaipaleen kouluissa tarjotaan kaksi ateriavaihtoehtoa peruskouluissa sekä lukioissa. Toinen tarjottavista ruoista on aina kasvisruokaa.

Saimaan Tukipalvelut on toteuttanut omassa ruokalistasuunnittelussaan ja toiminnassaan kasvisruoan tarjonnan lisäämistä ja sesonginmukaisuutta jo usean vuoden ajan ravitsemussuositusten sekä kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti. Työ terveyttä edistävien aterioiden ja reseptiikan kehittämisessä sekä ruokatottumusten muuttamisessa terveellisempään suuntaan jatkuu.

 


lautasmalli_vaaka_iso_web .jpg

Maksullinen välipala kouluissa


Välipalatoiminta on keskitetty kouluihin, joissa tarvetta ja kysyntää on. Välipalapaketteja myydään alla luetelluissa koulussa ja lukiossa. Tarvittaessa toimintaa voidaan laajentaa. Maksuttomaan välipalaan ovat edelleenkin oikeutettuja ne oppilaat, jotka sitä tarvitsevat terveydellisistä syistä (esim. diabetes). Lisätietoa maksuttoman välipalan myöntämisperusteista voi kysyä ao. koulun rehtorilta. Välipala täydentää koululounasta ja antaa energiaa iltapäivän opiskeluun. Välipalan voi koululainen itse koostaa ravitsemuksellisesti terveellisistä vaihtoehdoista.

Tarjolla on aina tummaa tai vaaleaa leipää sekä näkkileipää, levite, leikkelettä tai juustoa, tuorepala sekä juomana maitoa, piimää ja vettä. Näiden lisäksi tarjolla on vaihdellen sämpylää / karjalanpiirakkaa, hedelmiä, puuroa, kiisseliä, jogurttia tai rahkaa. Tarjoilu hoidetaan koulun ruokasalissa iltapäivän välitunnilla.

Välipalaa myydään pakettina, jonka oppilas voi koostaa edellä luetelluista ruoka-aineista. Yhden välipalapaketin hinta on 2 € /oppilas. Rahan käsittelyn välttämiseksi välipalaliput maksetaan etukäteen pankin välityksellä.
Oppilas saa välipalaliput koulun keittiöstä ainoastaan tulostamaansa pankin maksutositetta vastaan.

Maksuohjeet
Välipalalipun hinta on 2 € (alv 0 %). Lippuja myydään 10 kappaleen nipuissa.
Yhden lippunipun hinta on 20 €. Samalla kertaa voi maksaa useammankin lippuvihkon.
Käyttämättömiä välipalalippuja ei hyvitetä.

Välipalaliput maksetaan Saimaan Tukipalvelut Oy:n tilille:
Etelä-Karjalan Osuuspankki 562026-2427,
IBAN: FI51 5620 2620 0004 27
BIC: OKOYFIHH

Maksettaessa on ”viesti (maksun saajalle)” -kenttään merkittävä
oman koulun numero ja oppilaan nimi:

Lappeenrannan koulut

Joutsenon koulu 201
Kaukaan koulu 215
Kasukkalan koulu 215
Kesämäenrinteen koulu 204
Kimpisen koulu ja lukio 215
Lappeen koulu 207
Lavolan koulu 207
Lauritsalan koulu 202
Lönnrotin koulu ja Lyseon lukio 204
Myllymäen koulu 215
Pontuksen koulu 202
Sammonlahden koulu 207
Simolan koulu 215
Voisalmen koulu 205
Ylämaan koulu 462