Ruokalistojen kierto on viisi viikkoa. Kouluissa tarjotaan kasvisvaihtoehto päivittäin ja päiväkodeissa kasvisruokaa tarjotaan kerran viikossa.

Ruokalistan ns. 1. vaihtoehto on aina kasvisruoka ja tyyliltään enemmän kansainvälisempiä ja ”modernimpia” ja 2. vaihtoehdot edustavat perinteisempiä suomalaisia ruokalajeja 

Kasvisruokien reseptiikan kehittämisessä kiinnitetään huomiota erityisesti aterian täysipainoisuuteen mm. lisäämällä erilaisia kasviproteiineja. Soijan käyttöä vähennetään samalla kun kotimaisia laadukkaita kasviproteiinilähteitä saadaan käyttöön.

 

Ruokalistoissa käytössä CO2-laskuri

Saimaan Tukipalvelut Oy kehittää aktiivisesti toimintaansa ilmastomuutoksen torjumiseksi. Kestävä kehitys ja vastuullisuus syntyvät monista eri strategiamme mukaisista teoista, joista yksi on valmistamamme ruoan hiilijalanjäljen huomiointi. Käytössämme on JAMIX CO2-laskuri, joka mahdollistaa hiilijalanjäljen tarkastelun jo ruokalistojen suunnitteluvaiheessa. Hyödynnämme tietoa mm. raaka-ainevalinnoissa, jotta pystymme kehittämään ateriakokonaisuuksia mahdollisimman ilmastoystävällisiksi, mutta myös antamaan arvokasta tietoa ruokailijoille eri ruokavaihtoehtojen ja aterian osien hiilijalanjäljestä.

CO2-laskurin löydät Saimaan Tukipalvelut Oy ruokalistasivustosta kohdasta ”päivä- ja viikkoruokalistat”, valitsemalla halutun ruokalistan ja porautumalla päivän lounaan kohdalta tarkempiin tietoihin. Valikosta löytyvät aterian ainesosat ja ravintoarvot, nyt uutena myös hiilijalanjälkilaskuri. 

Etelä-Karjalan Hyvinvointialueen ruokalistat

Saimaan Tukipalveluiden ruokalistat ovat samansisältöiset koko maakunnan alueella, mutta niiden toteuttaminen poikkeaa toisistaan eri kuntien alueilla.

Etelä-Karjalan keskussairaala noudattaa omaa ruokalistaansa viiden viikon kierrossa. Sairaalalla on käytössä myös rakennemuunnetut ja tehostetut ruokalistat.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen, asumisyksiköiden ja kotipalveluaterioiden viiden viikon ruokalistat ovat käytössä Lappeenrannassa, Imatralla, Ruokolahdella, Lemillä sekä Taipalsaarella yhteneväisellä rytmillä. Yhteisöllisen asumisen palvelupaikat noudattavat ympärivuorokautisen palveluasumisen ruokalistaa.

Rautjärven ja Parikkalan ympärivuorokautisen palveluasumisen ja kotipalveluaterioiden rytmi poikkeaa maakunnan muista ruokalistoista. Yhteisöllisen asumisen palvelupaikat noudattavat ympärivuorokautisen palveluasumisen ruokalistaa.

Savitaipaleen kunnan ympärivuorokautisen palveluasumisen ja kotipalveluaterioiden ateriapalvelun tuottaa Etelä-Karjalan Hyvinvointialue, mutta se noudattaa toiminnassaan Saimaan Tukipalveluiden ruokalistoja. Yhteisöllisen asumisen palvelupaikat noudattavat ympärivuorokautisen palveluasumisen ruokalistaa.

Ruokalistat

Päivä- ja viikkoruokalistat

Koulut

Päiväkodit

Henkilöstöravintolat

Etelä-Karjalan keskussairaala (EKKS)

Rakennemuunnetut ja Tehostetut ruokalistat

Ympärivuorokautinen palveluasuminen

Ympärivuorokautinen palveluasuminen Parikkala ja Rautjärvi

Kotiateriapalvelu

Kotiateriapalvelu Parikkala ja Rautjärvi

Asumisyksiköt

 

Oheiset ruokalistat avautuvat JAMIX MENU ruokalistapalveluun.

Voit ladata älypuhelimeesi JAMIX MENU-sovelluksen App Storesta ja
Google play -kaupasta, jolloin ruokalista kulkee aina mukanasi.

appstore_png.png     googleplay_png.png

 

”Ei siinä vielä kyllin, että jokapäiväisessä ruuassa on kaikkia
ruumiille välttämättömiä ravintoaineita; sen pitää myöskin olla maukasta, vaihtelevaa, sievästi aseteltua ja miellyttävästi tarjottua. Vaikka ruoka olkoonkin ainesovitukseltaan laitettu kaikkein sopivimpaan muotoon, niin ruumis ei sitä kuitenkaan ota vastaan, jos se on mautonta tahi jos sitä tarjotaan vastenmielisellä tavalla. Panemalla sekaan mausteita saadaan aikaan hyvä ja miellyttävä maku.”

– Anna Olsonin keittokirjasta vuodelta 1897–

Nämä Anna Olsonin aikoinaan viisaasti kirjoittamat sanat ovat myös meille saimaan tukipalvelulaisille sydämen asia ja toiminnan peruspilareita.

Ateriat valmistetaan ensiluokkaisista raaka-aineista, suomalaisia ja erityisesti paikallisia ruokaperinteitä kunnioittaen. Ruokalistasuunnittelussa pyrimme toteuttamaan sesonkiajattelua. Tarjoamme terveyttä edistävää, maukasta ja monipuolista ruokaa, jota valmistaa ammattitaitoinen ja työlleen omistautunut henkilökunta.

• Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
• Syödään yhdessä – suositukset lapsiperheille 2016
• Ravitsemushoitosuositus v. 2023
• Syödään ja opitaan yhdessä - Kouluruokailusuositus 2017
• Terveyttä ja iloa ruoasta - Varhaiskasvatuksen ruokailusuositus 2018
• Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta - Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin 2019  
• Vireyttä seniorivuosiin - ikääntyneiden ruokasuositus 2020 

Valtion ravitsemusneuvottelukunta


Suomen Sydänliitto ry on myöntänyt Saimaan Tukipalvelut Oy:lle Sydänmerkin käyttöoikeuden vuonna 2014.
Saadakseen Sydänmerkin, tulee yrityksen tarjota laadukkaita ja ravitsemussuositusten mukaisia aterioita ja elintarvikkeita.

Sydänmerkin käyttöönotolla Saimaan Tukipalvelut Oy on halunnut tehdä näkyväksi pitkäjänteisen työnsä terveyttä edistävien aterioiden, laadukkaiden raaka-aineiden käytön ja ravitsemussuositusten mukaisen reseptiikan kehittämisestä.
Sydänmerkki-tunnus auttaa ruokailijaa tekemään parempia valintoja lounas- ja päivällispöydässä: merkin avulla voi entistä helpommin valita tarjonnasta ne aterian osat, jotka tukevat jaksamista ja hyvinvointia.
Sydänmerkki-ateria on maukas & monipuolinen kokonaisuus, johon kuuluu:
- pääruoka
- pääruoan kanssa tarjottava peruna, riisi- tai pastalisäke
- leipä ja kasvirasvalevite
- ruokajuoma
- salaatti tai muu kasvislisäke sekä öljypohjainen salaatinkastike
Aterian osissa rasvan määrä ja laatu sekä suolan ja kuitujen määrä ovat kohdallaan, ravitsemussuositusten mukaisesti.

Tutustu kohteisiimme joissa sydänmerkki ateriat mahdollisia.

Kunniamaininta 2016.png


Sydänmerkki.jpg