Tekstiilihuoltaja Sami

Sami 28v, tekstiilihuoltaja, Etelä-Karjalan pesula

”Hauskin hetki ei ole kotiinlähdön hetki vaan se, kun tulen töihin ja näen työkaverit”

Työhistoriani ja miten tuli Saimaan Tukipalveluille töihin
Minulla on aikaisempana koulutuksena myyjän perustutkinto ja toimin 6 vuotta polkupyörämyyjänä. Lyhyen työttömyysajan jälkeen tuttava vinkkasi, että voisi kysyä töitä Etelä-Karjalan pesulasta. Toukokuussa 2015 menin vuosilomasijaiseksi ja muutaman kuukauden kuluttua sovittiin esimiehen kanssa oppisopimuskoulutuksen aloittamisesta. Olen nyt oppisopimuksella pesulassa töissä ja minusta tulee tekstiilihuoltaja. Tällä hetkellä teen tekstiilihuoltajan tehtäviä miltei kaikissa pesuprosessin osissa.

Valmistun viimeistään kesällä 2017. Opintojen yhdistäminen on sujunut mielestäni hyvin, teoriaopinnot tukevat käytännön työtä. Käyn noin 5 - 6 kertaa vuodessa suorittamassa lähiopintoja Järvenpäässä. Pidän erityisesti teoriaopintojen soveltamisesta käytännössä.

On mielenkiintoista opiskella, mitä eri koneissa ja työvaiheissa tapahtuu sekä oppia, mitä eri kemikaalit tekevät eri pesuprosessin vaiheissa tai esimerkiksi, miten vesi pitää pehmentää ja miten eri kemikaalit vaikuttavat pesutulokseen ja tekstiilin puhdistamiseen. Olen myös saanut vinkkiä miten kotona kannattaa pestä tekstiilejä. Opin myös teoriassa, millaisia osia ja toimintoja eri koneet ja laitteet pitävät sisällään.

Arvostan työssäni ja innostun…
sitä omaa tekemistä ja sitä, miten pystyy vaikuttamaan asiakastyytyväisyyteen. Arvostan siis sitä, että voin tehdä asiakkaan tyytyväiseksi. Olen ylpeä siitä, että teen tärkeää työtä, ja kerron ylpeästi sen, että olen pesulassa töissä.

Innostun työssäni siitä, että näen päivän päätteeksi, miten olen suoriutunut. Minusta on mukavaa haastaa itseni ja oman tekemiseni ja nautin siitä, että aamulla minua odottaa täysi työlista. Voin laskea työpäivän päätteeksi, montako kiloa olen käsitellyt mattoja tai muita tekstiilejä päivän aikana. Esimerkiksi vajaa tuhat kiloa mattoja täytenä työpäivänä on hyvä tulos ja niitä käsitellään kolmeen eri otteeseen, joten nosteltavaa tulee ainakin kolme tuhatta kiloa päivässä. Päivät vaihtelevat, eikä mikään päivä ei ole toisensa kopio. Se tuo vaihtelua työhön ja työssä pysyy mielenkiinto yllä.

Hauskin hetki…
ei ole kotiinlähdön hetki vaan se, kun tulen töihin ja näen työkaverit. Parasta työssäni ovatkin työkaverit ja työilmapiiri. Minut saa hyvälle tuulelle se, että työkaverit ovat hyvällä tuulella ja myös että toivotellaan hyvät huomenet ja pidän siitä, että saan työkaverit hyväntuulisiksi.

Pidän itsestäni huolta…
Kehonhuolto, oikeanlainen ravinto ja riittävä lepo auttavat jaksamaan työssäni. Erittäin tärkeänä pidän sitä, että teen venyttelyjä työpäivän aikana. On myös tärkeää, että tuntee oman kehonsa, mitä se kestää sekä osaa tunnistaa kehon rajat, jotta sitä ei tule kuormitettua kohtuuttomasti. Kun työpäivän aikana tulee työtehtävissä toistoja ja käsiteltäviä tekstiilejä useampi tuhat kiloa, niin punttisalille ei tarvitse lähteä.

Työssäni vaikeaa on…
työn jaksottaminen, tässä työssä täytyy pystyä priorisoimaan työtä. Pää on pidettävä kylmänä kaikissa tilanteissa ja malttia tehdä asia kerrallaan. Haasteena on myös stressin lievittäminen työpäivän aikana.

Parasta Saimaan tukipalveluissa on…
joustavuus. Minulle on pystytty suunnittelemaan ja neuvottelemaan juuri sopiva yksilöllinen ja räätälöity paketti oppisopimuskoulutukseen. Mielestäni Saimaan tukipalvelut ja pesula on hyvä ja joustava työpaikka. Kannattaa kokeilla!

Terveisiä tuleville työntekijöille…
Pesulaan tuleville työntekijöille kertoisin, että pitää olla kyky ja valmius tehdä fyysistä ja toistoja vaativaa työtä. Hyvä tekstiilihuoltaja on mielestäni hyväkuntoinen, jolla on mielenkiintoa uuden oppimiseen, hän on kiinnostunut erilaisista työtehtävistä ja pystyy tekemään raskasta fyysistä työtä, kiteytettynä työhön vaaditaan mielenkiintoa ja jaksamista. Tärkeää on avoimuus erilaisia työtehtäviä ja työkavereita kohtaan, meillä on täällä monikulttuurinen työyhteisö. Myös halu ja valmius oppia uusia asioita ovat avainasemassa ja asioista on oltava valmis keskustelemaan ja kysymään neuvoa.

Työnantaja kertoo…
Työnantajan näkökulman oppisopimuskoulutukseen kertoo Etelä-Karjalan pesulan tuotantopäällikkö Timo Suomalainen. Hän pitää oppisopimuskoulutusta kätevänä tapana opettaa koko pesuprosessi työntekijälle. Tärkeää on se, että työntekijä opiskelee riittävästi pesuprosessin teoriaa, niin hän osaa kysyä ohjeita ja opastusta käytännön työtehtävissä. Täytyy siis tietää riittävästi, jotta pystyy kysymään, perehtymään ja ymmärtämään.

Timon mielestä hyvä tekstiilihuoltaja on ylpeä tekemästään työstä, haluaa vastata oman työn tekemisen jäljestä sekä pystyy kysymään neuvoa. Hän myös vinkkaa toisille SaTulaisille, että kannattaa tutustua koko yritykseen ja esimerkiksi pesula voi olla ihan erilainen, kuin kukaan on etukäteen mieltänyt.

Ja kuin yhteen ääneen sekä Timo että Sami toteavat, että hyvä työntekijä pesulaan on rehti ja reipas.