Kokki Jesse

Keittiö on idearikkaan ihmisen paikka

Lap­peen­ran­ta­lai­nen kok­ki Jes­se Nylund tie­si jo ylä­kou­lui­käi­se­nä, että keit­tiö­työ on hänen jut­tun­sa. Hän opis­ke­li­kin elin­tar­vi­kea­lan perus­tut­kin­non heti perus­kou­lun jäl­keen.

Sai­raa­loi­den keit­tiöis­sä Jes­se on työs­ken­nel­lyt täy­si­päi­väi­ses­ti yhdek­sän vuo­den ajan, ensin ruo­ka­pal­ve­lu­työn­te­ki­jä­nä ja nyt kok­ki­na.
– Paras­ta on työn vaih­te­le­vuus, jokai­nen päi­vä on eri­lai­nen ja tilan­teet voi­vat muut­tua nopeas­ti­kin. Koko ajan myös pää­see oppi­maan ja ideoi­maan uut­ta.

Armi­lan kun­tou­tus­kes­kuk­sen keit­tiös­sä työ­tä teh­dään kier­täen nel­jäs­sä vuo­ros­sa: aamukokki‑, henkilöstöravintola‑, dieet­ti­kok­ki- ja ilta­kok­ki­vuo­rois­sa. Mit­ta­kaa­vaa antaa se, että esi­mer­kik­si aamu­puu­roa kei­te­tään 60 lit­ran padas­sa. Lou­naal­le ja päi­väl­li­sel­le puo­les­taan vara­taan 125–150 kiloa ruo­kaa.
– Eni­ten pidän aamu­vuo­ros­ta, sil­lä työ­päi­vä päät­tyy vii­meis­tään 13.30 ja lop­pu­päi­vä­nä ehtii pal­jon. Toki vuo­ro alkaa vas­taa­vas­ti jo puo­li kuu­del­ta. Aamu­he­rä­tyk­siin ei totu, mut­ta olen otta­nut sen lin­jan, että nous­taan kun kel­lo soi.

Hyvä työilmapiiri kantaa

Kokin työ sopii Jes­sen mukaan reip­pail­le ja oma-aloit­tei­sil­le ihmi­sil­le, joil­la on halu oppia uut­ta. Pitää olla myös val­mis teke­mään töi­tä, sil­lä ala vaa­tii niin fyy­sis­tä kuin hen­kis­tä­kin jak­sa­mis­ta.
– Kesäi­sin on keit­tiös­sä kuu­ma ja koko ajan pitää olla tark­ka­na. Välil­lä tilan­teet saat­ta­vat myös muut­tua yllät­täen. Sik­si itse tyk­kään aamui­sin istua het­kek­si alas poh­ti­maan, miten päi­vän työt kan­nat­taa läh­teä toteut­ta­maan.

Myös sosi­aa­li­set tai­dot kehit­ty­vät Jes­sen mukaan työs­sä jat­ku­vas­ti. Yhteen­sä sai­raa­la­keit­tiös­sä työs­ken­te­lee parin­kym­me­nen työn­te­ki­jän poruk­ka, jois­ta vuo­ros­sa on enim­mil­lään tusi­nan ver­ran.

– Uusien työn­te­ki­jöi­den muka­na tulee aina myös uut­ta tie­toa ja uusia tapo­ja työs­ken­nel­lä. Työil­ma­pii­ri meil­lä on todel­la hyvä, mikä aut­taa jak­sa­maan. Pal­lot­te­lem­me kes­ke­näm­me pal­jon asioi­ta ja annam­me esi­mer­kik­si havain­to­jem­me poh­jal­ta vink­ke­jä ja ideoi­ta ruo­ka­lis­tan suun­nit­te­li­joil­le.