Etelä-Karjalan keskussairaalalle on saapunut työkaveriksi kaksi robottia

Sii­vous- ja lai­tos­huol­to­pal­ve­lut on hank­ki­nut kesän aika­na kak­si robot­tiyh­dis­tel­mä­ko­net­ta Ete­lä-Kar­ja­lan kes­kus­sai­raa­lal­le. Ensim­mäi­nen robot­ti on mal­lil­taan Scrub 50Pro ja toi­nen Co-botic 45. Molem­mat robo­tit ovat robot­tiyh­dis­tel­mä­ko­nei­ta, eli ne pese­vät ja kui­vaa­vat lat­tioi­ta.

Ensim­mäi­nen robo­teis­ta saa­pui juhan­nus­vii­kol­la ja sen koti­te­lak­ka sijait­see Rönt­gen­osas­ton aulas­sa. Satu­lai­set sai­vat antaa nimieh­do­tuk­si­aan robo­til­le ja ehdo­tuk­sis­ta 7 toi­mi­tet­tiin asiak­kaal­le. HUS:in rönt­ge­nin työn­te­ki­jät sai­vat äänes­tää mie­les­tään paras­ta ja yli­voi­mai­ses­ti eni­ten ääniä sai Ruben. Kan­ta­sai­raa­lan robot­ti tot­te­lee siis täs­tä lähin nimeä Ruben.

Ete­lä-Kar­ja­lan kes­kus­sai­raa­lan lai­tos­huol­ta­jia ja yhdis­tel­mä­ko­ne­ro­bot­ti Ruben

Ruben aloit­ti työn­sä juhan­nus­vii­kol­la ja se on pereh­dy­tet­ty työ­hön­sä mää­rit­tä­mäl­lä kar­tat sii­vot­ta­vis­ta alueis­ta. Rönt­ge­nin lai­tos­huol­ta­ja Sari on Rube­nin lähei­nen työ­ka­ve­ri. Aina, kun Sari on töis­sä, Ruben hoi­taa osuu­ten­sa ker­ran päi­väs­sä. Sari sanoo­kin, että Ruben on tuo­nut iloa ja suju­vuut­ta sekä ryt­miä omiin työ­päi­viin.

Myös osas­to­jen välil­lä teh­dään yhteis­työ­tä: Ruben osaa itse­näi­ses­ti kul­kea esi­mer­kik­si keuh­ko­po­lil­le, jos­sa lai­tos­huol­ta­ja on vas­taa­not­ta­mas­sa robot­tia. Tär­ke­ää on kui­ten­kin myös kom­mu­ni­koi­da eri osas­to­jen välil­lä ja mikä­li osas­tol­la on ruuh­kaa, Rube­nin työ­ai­ka saat­taa siir­tyä esi­mer­kik­si pari tun­tia myö­hem­mäk­si. Tar­koi­tuk­se­na on, että tule­vai­suu­des­sa Rube­nin työs­ken­te­ly­alue kat­taa mil­tei koko kan­ta­sai­raa­lan alu­een käy­tä­vä­ti­lat ja toi­min­ta-aika on ympä­ri vuo­ro­kau­den.

Lai­tos­huol­ta­ja Sari lähet­tä­mäs­sä Rube­nia keuh­ko­po­lil­le töi­hin

Perus­kor­jat­tuun A‑torniin robot­ti saa­pui täl­lä vii­kol­la. Se on kool­taan hie­man pie­nem­pi kuin kan­ta­sai­raa­lan mal­li. Uuden työ­ka­ve­rin vas­taan­ot­to oli lai­tos­huol­ta­jien kes­kuu­des­sa innos­tu­nut: keväi­nen ilmoi­tus robo­tin hank­ki­mi­ses­ta herät­ti vain posi­tii­vi­sia aja­tuk­sia. Saman toi­mit­ta­jan taval­li­sia yhdis­tel­mä­ko­nei­ta on jo käy­tös­sä, joten koneen käyt­tö­jär­jes­tel­mä on tut­tu ja se vai­kut­taa hel­pol­le käyt­tää. Uudet työ­ka­ve­rit ovat luot­ta­vai­sia sen suh­teen, että robo­tis­ta on apua työs­ken­te­lys­sä. Kun robot­ti pesee käy­tä­vää, jää lai­tos­huol­ta­jal­le aikaa sii­vo­ta esi­mer­kik­si hoi­to­huo­nei­ta.  

A‑tornin robo­tin nimen sai­vat päät­tää uuden Kes­kus­sai­raa­lan ham­mas­hoi­to­lan Ete­lä-Kar­ja­lan hyvin­voin­tia­lu­een työn­te­ki­jät, ja A‑tornin uusin vah­vis­tus tot­te­lee täs­tä lähin nimeä Geor­ge. Geor­ge tulee työs­ken­te­le­mään kai­kis­sa A‑tornin ker­rok­sis­sa.

Kes­kus­sai­raa­lan ham­mas­hoi­to­lan lai­tos­huol­ta­jia ja yhdis­tel­mä­ko­ne­ro­bot­ti Geor­ge

Yhdis­tel­mä­ko­ne­ro­bo­tin on tar­koi­tus keven­tää lai­tos­huol­ta­jien fyy­sis­tä taak­kaa työs­ken­te­le­mäl­lä lai­tos­huol­ta­jien rin­nal­la, ei kor­vaa­maan ihmis­sii­voo­jaa. Yhdis­tel­mä­ko­ne­ro­bot­ti on teho­kas työ­ka­lu, joka keven­tää koko­nais­työ­taak­kaa suo­rit­ta­mal­la jat­ku­vas­ti tois­tet­ta­via ja tyl­siä teh­tä­viä, kuten suur­ten lat­tia­pin­to­jen sii­voa­mis­ta. Näin väl­te­tään usein tois­tu­vien työ­teh­tä­vien aiheut­ta­mat rasi­tus­vam­mat, jol­loin työ­er­go­no­mia para­nee ja lai­tos­huol­ta­ja voi hyö­dyn­tää osaa­mis­taan muu­al­la.

Yhdis­tel­mä­ko­ne­ro­bo­tit vähen­tä­vät myös ympä­ris­tö­kuor­mi­tus­ta ja aut­ta­vat saa­vut­ta­maan kes­tä­vän kehi­tyk­sen tavoit­teet. Veden suo­da­tus­jär­jes­tel­mäl­lä varus­tet­tu Scrub­ber 50 Pro vähen­tää puh­taan veden käyt­töä noin 80%. Lisäk­si sii­nä on auto­maat­ti­nen puh­dis­tusai­neen annos­te­lu.

Yhdis­tel­mä­ko­ne­ro­bot­ti Ruben työs­ken­te­lee
lai­tos­huol­ta­jan apu­na
Uuden Ete­lä-Kar­ja­lan ham­mas­hoi­to­lan käy­tä­vil­lä voi
jat­kos­sa tör­mä­tä yhdis­tel­mä­ko­ne­ro­bot­ti Geor­geen