Laitoshuoltaja Stella

Tärkeitä taitoja tulevaisuutta varten 

Sai­maan Tuki­pal­ve­luil­la on pal­jon työ­mah­dol­li­suuk­sia myös nuo­ril­le. Moni aloit­taa kesä­töis­sä tai työs­ken­te­le­mäl­lä opin­to­jen ohes­sa. Aikai­sem­pi koke­mus ei aina ole vält­tä­mä­tön­tä, sitä­kin tär­keäm­pää on posi­tii­vi­nen asen­ne. 
 
Lap­peen­ran­ta­lai­nen Stel­la Sarén työs­ken­te­lee lai­tos­huol­ta­ja­na tois­ta kesää. Ensim­mäi­nen kesä­työ­jak­so vii­me kesän lopul­la oli kol­me viik­koa, jon­ka jäl­keen hän jat­koi työs­ken­te­lyä jous­ta­vas­ti lukio-opin­to­jen­sa lomas­sa.  

– Vii­me kesä­nä tein kou­lu­jen perus­sii­vous­ta, jos­sa muun muas­sa pesin ikku­noi­ta. Oli kiin­nos­ta­vaa näh­dä miten esi­mer­kik­si kou­lu­ra­ken­nuk­sia yllä­pi­de­tään sii­vouk­sen avul­la. 

Syk­syl­lä Stel­la sopi jat­kos­ta toi­mis­to­sii­vouk­sen paris­sa. 

– Työ on ollut sään­nöl­lis­tä, mut­ta tar­vit­taes­sa jous­ta­vaa, jos­ta kii­tos kuu­luu esi­hen­ki­löil­le.  

Stel­lal­la ei ollut aikai­sem­paa koke­mus­ta sii­vous­työs­tä, mut­ta hän ker­too saa­neen­sa kat­ta­van pereh­dy­tyk­sen. Hänen mukaan­sa lai­tos­huol­ta­jan työ sopii oma-aloit­tei­sel­le ihmi­sel­le, joka osaa aika­tau­lut­taa omaa teke­mis­tään.  

– Aina ollut tun­ne sii­tä, että vaik­ka työ on itse­näis­tä, apua on saa­ta­vil­la ja voi kysyä mis­tä tahan­sa työs­sä askar­rut­ta­vis­ta asiois­sa. Kaik­kein eni­ten oppii, kun pää­see työs­ken­te­le­mään alal­le kou­lut­tau­tu­nei­den kon­ka­rien kans­sa. 

Tämän kesän Stel­la työs­ken­te­lee Sai­maan Tuki­pal­ve­luil­la lähes täy­siai­kai­ses­ti, sit­ten kut­su­vat tie­to- ja vies­tin­tä­tek­nii­kan opin­not koti­maa­kun­nan ulko­puo­lel­la. Hän pitää mah­dol­li­se­na, että saa­dun työ­ko­ke­muk­sen poh­jal­ta vas­taa­van­tyyp­pi­siä töi­tä voi­si teh­dä myös tule­vien opin­to­jen ohes­sa. 

– Paras­ta lai­tos­huol­ta­jan työs­sä on ollut, että näkee pal­jon eri­lai­sia koh­tei­ta ja oppii tai­to­ja, jois­ta on hyö­tyä tule­vai­suu­des­sa­kin, hän sanoo.