Laitoshuoltaja Yagou

Sydän kyllä vahvistuu lastenosastolla

Lai­tos­huol­ta­ja Yagou Keb­beh-Puik­ko­nen tie­tää, miten kes­kos­kaap­pi pure­taan, puh­dis­te­taan ja koo­taan uudes­taan. Hänen päi­vit­täi­siin työ­teh­tä­viin­sä kuu­luu myös muun muas­sa tut­ti­pul­lo­jen pesua, mut­ta tavan­omais­ta huo­mat­ta­van pal­jon suu­rem­mas­sa mit­ta­kaa­vas­sa.
- Työs­ken­te­len lai­tos­huol­ta­ja­na Ete­lä-Kar­ja­lan kes­kus­sai­raa­las­sa las­ten­osas­tol­la. Välil­lä teen myös vuo­ro­ja uuden K‑sairaalan puo­lel­la.

Yagou opis­ke­li lai­tos­huol­ta­jak­si van­hem­pain­va­paan­sa jäl­keen ja työl­lis­tyi heti val­mis­tut­tu­aan Sai­maan Tuki­pal­ve­luil­le. Samal­la työ­nan­ta­jal­la hän on viih­ty­nyt jo 11 vuo­den ajan.
- Ensin työs­ken­te­lin vii­si vuot­ta Armi­lan kun­tou­tus­osas­tol­la, jon­ka jäl­keen minul­ta kysyt­tiin, haluai­sin­ko vaih­taa koh­det­ta las­ten­osas­tol­le, ja sanoin että kokeil­laan. Kun uusi K‑sairaala val­mis­tui 2018, vaih­doin sin­ne parik­si vuo­dek­si, mut­ta pala­sin sen jäl­keen las­ten­osas­tol­le.

Lai­tos­huol­ta­jat työs­ken­te­le­vät las­ten­osas­tol­la kah­des­sa vuo­ros­sa. Työn­ku­va on moni­puo­li­nen.
- Sii­vouk­sen lisäk­si tar­joi­lem­me ruo­an osas­tol­la ole­vil­le pien­ten vau­vo­jen äideil­le. Pal­jon on myös eri­lais­ten lait­tei­den ja väli­nei­den pesua. Pel­käs­tään eri­ko­koi­sia tut­ti­pul­lon tut­te­ja on val­ta­va mää­rä.

Tärkeä palanen

Sai­raa­las­sa lai­tos­huol­ta­ji­na viih­ty­vät Yagoun mukaan ihmi­set, jot­ka ovat avoi­mia, huu­mo­rin­ta­jui­sia ja sopi­van puhe­liai­ta. Aivan pie­nes­tä ei kan­na­ta her­mos­tua, ja itses­tään on huo­leh­dit­ta­va.
- Kun osaa työn­sä, käyt­tää suo­ja­va­rus­tei­ta ja huo­leh­tii hygie­nias­ta ja ergo­no­mias­ta, pär­jää kyl­lä. Työ opet­taa teki­jään­sä täs­sä­kin, ja elä­mäs­sä tot­tuu kyl­lä kaik­keen. Työ­nan­ta­jal­ta saa myös aina apua ja kan­nus­tus­ta, ja ohjaa­jat kier­tä­vät kyse­le­mäs­sä kuu­lu­mi­sia.

Kuten sai­raa­las­sa aina, myös las­ten­osas­tol­la on lelu­jen ja pin­na­sän­ky­jen ohes­sa läs­nä  elä­män koko kir­jo. Lii­an herk­kä ei voi olla.
- Pitää kes­tää surua­kin, ja tie­tys­ti kai­ken­lais­ta likaa. Minua se ei hait­taa, täs­sä työs­sä sydän vah­vis­tuu kyl­lä.

Lai­tos­huol­ta­jat ovat Yagoun mukaan tär­keä pala­nen sai­raa­lan eri alo­jen ammat­ti­lais­ten muo­dos­ta­mas­sa koko­nai­suu­des­sa.
- Mekin hoi­dam­me ihmi­siä omal­la taval­lam­me. Jos kukaan ei tätä teki­si, ei esi­mer­kik­si leik­kaus­sa­leis­sa ja toi­men­pi­de­huo­neis­sa voi­si työs­ken­nel­lä lain­kaan.