Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on monipuolinen, vaihteleva ja kohtuullinen sekä herkullinen. Suositusten mukaisen ruokavalion voi koostaa monella tavalla. Ruokapalveluilla on erityisen tärkeä rooli suositusten jalkauttamisessa.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudet kansalliset ravitsemussuositukset julkaistiin 27.11.2024. Suositukset ohjaavat kohti kasvipainotteista ruokavaliota, joka edistää terveyttä ja hyvinvointia sekä huomioi ruokavalion ympäristökestävyyden.
Uusien ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on kasvipainotteinen. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositellaan syötävän päivittäin 500–800 grammaa sekä palkokasveja 50–100 g päivässä. Lisäksi täysjyväviljaa suositellaan runsaasti niin, että viljavalmisteet ovat pääosin täysjyvää. Kalaa suositellaan 300–450 grammaa viikossa, josta vähintään 200 grammaa pitäisi olla rasvaista kalaa. Lihan ja lihavalmisteiden kulutusta ohjataan vähentämään siten, että lihavalmisteita eli makkaroita ja leikkeleitä syödään niin vähän kuin mahdollista. Punaista lihaa suositellaan syötäväksi enintään 350 grammaa viikossa. Punaista lihaa ei tule korvata siipikarjan lihalla. Runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja sokeria sisältävät tuotteet kuuluvat sattumiin eli harvemmin nautittaviksi.
Ruokapalveluissa nämä suositukset voidaan huomioida lisäämällä palkokasvien, täysjyväviljan, vihannesten, hedelmien, juuresten ja marjojen sekä siementen ja pähkinöiden käyttöä aterioissa ja ruokalistoilla. Samalla vähennetään punaisen lihan ja lihavalmisteiden käyttöä. Liha ja prosessoitu liha pyritään korvaamaan broilerin sijaan ensisijaisesti palkokasveilla ja kalalla.
Ruokapalveluiden rooli on tärkeä
Ruokapalvelut ovat avainasemassa ravitsemussuositusten jalkauttamisessa. Ruokapalveluissa voidaan valmistaa suositusten mukaisia aterioita ja suosia kestävästi tuotettuja raaka-aineita eli suositukset muuttuvat käytännöksi. Kouluissa ja päiväkodeissa vaikutetaan lasten ja nuorten ruokailutottumuksiin ja ohjataan heitä hyviin ruokavalintoihin. Työpaikoilla ja hoivakodeissa taas huolehditaan siitä, että aikuiset ja ikääntyneet saavat ravitsemuksellisesti tasapainoisia aterioita.
Ravitsemussuositusten jalkautuminen vaatii aikaa ja yhteistyötä. Jokaisella on roolinsa: kokilla ja ruokapalvelutyöntekijällä, suunnittelijalla, vanhemmalla sekä ruokailijalla, kuin myös kuntapäättäjällä ja tilaajallakin. Tulemme pitämään kiinni jo käytössä olevista, hyvää ravitsemusta edistävistä toimintatavoista, kuten kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisesta päivittäin.
Vastuullisena ruokapalvelutoimijana uudet ravitsemussuositukset otetaan myös tavoitteeksi. Suositusten mukaisen ruokapalvelun tuottaminen on osa yhtiön vastuullisuustyötä. Näin pyrimme edistämään väestön terveyttä sekä ympäristön hyvinvointia. Ruokapalvelutoimijoiden vastuullisuustyössä korostuvat esimerkiksi aterioiden ja yrityksen toiminnan hiilijalanjälki, joiden mittaamista ja seurantaa voidaan käyttää muutosten vaikutusten seuraamisessa tulevaisuudessa. Ruokalistasuunnittelussa tullaan kiinnittämään huomiota lihan osuuden vähentämiseen ja kasvisruoan osuuden lisäämiseen. Muutosta tehdään vähitellen uusia tavoitteita asettaen.
Suositus on kokonaisuudessaan luettavissa täältä:
https://www.julkari.fi/handle/10024/150005