Keittiö on idearikkaan ihmisen paikka
Lappeenrantalainen kokki Jesse Nylund tiesi jo yläkouluikäisenä, että keittiötyö on hänen juttunsa. Hän opiskelikin elintarvikealan perustutkinnon heti peruskoulun jälkeen.
Sairaaloiden keittiöissä Jesse on työskennellyt täysipäiväisesti yhdeksän vuoden ajan, ensin ruokapalvelutyöntekijänä ja nyt kokkina.
– Parasta on työn vaihtelevuus, jokainen päivä on erilainen ja tilanteet voivat muuttua nopeastikin. Koko ajan myös pääsee oppimaan ja ideoimaan uutta.
Armilan kuntoutuskeskuksen keittiössä työtä tehdään kiertäen neljässä vuorossa: aamukokki‑, henkilöstöravintola‑, dieettikokki- ja iltakokkivuoroissa. Mittakaavaa antaa se, että esimerkiksi aamupuuroa keitetään 60 litran padassa. Lounaalle ja päivälliselle puolestaan varataan 125–150 kiloa ruokaa.
– Eniten pidän aamuvuorosta, sillä työpäivä päättyy viimeistään 13.30 ja loppupäivänä ehtii paljon. Toki vuoro alkaa vastaavasti jo puoli kuudelta. Aamuherätyksiin ei totu, mutta olen ottanut sen linjan, että noustaan kun kello soi.
Hyvä työilmapiiri kantaa
Kokin työ sopii Jessen mukaan reippaille ja oma-aloitteisille ihmisille, joilla on halu oppia uutta. Pitää olla myös valmis tekemään töitä, sillä ala vaatii niin fyysistä kuin henkistäkin jaksamista.
– Kesäisin on keittiössä kuuma ja koko ajan pitää olla tarkkana. Välillä tilanteet saattavat myös muuttua yllättäen. Siksi itse tykkään aamuisin istua hetkeksi alas pohtimaan, miten päivän työt kannattaa lähteä toteuttamaan.
Myös sosiaaliset taidot kehittyvät Jessen mukaan työssä jatkuvasti. Yhteensä sairaalakeittiössä työskentelee parinkymmenen työntekijän porukka, joista vuorossa on enimmillään tusinan verran.
– Uusien työntekijöiden mukana tulee aina myös uutta tietoa ja uusia tapoja työskennellä. Työilmapiiri meillä on todella hyvä, mikä auttaa jaksamaan. Pallottelemme keskenämme paljon asioita ja annamme esimerkiksi havaintojemme pohjalta vinkkejä ja ideoita ruokalistan suunnittelijoille.