Ruokalistat uusiutuvat

15.4.2019 alkavia ruokalistoja on uudistettu. Näkyvimmät muutokset liittyvät ruokalistan kiertoon sekä ruokavaihtoehtoehtojen määrään ja sisältöön.

Ruokalistan kierto on muuttunut kuudesta viikosta viiteen viikkoon ja vaihtoehtoruoka on nyt jokaisena päivänä aikaisemman kolmen päivän sijaan.

Ruokalistan ns. 1. vaihtoehdot edustavat perinteisempiä suomalaisia ruokalajeja ja 2. vaihtoehto on aina kasvisruokaa ja ovat tyyliltään enemmän kansainvälisempiä ja ”modernimpia”. Puuroruoat ovat olleet kovin suosittuja, siksi yksi vaihtoehto viikossa uudessa listassa onkin puuro.

Peruna on edelleen Suomessa tärkeä osa ruokavaliota, vaikka erilaiset pastaruoat ja nuudelit ovat vallanneet alaa lautasilta. Ruokalistalla on haluttu tuoda aikaisempaa enemmän esille perunaa eri muodoissaan. Siksi sieltä löytyy uutena lisäkkeenä parmesaani- ja tilliperunat, mutta myös perunasosetta, uuniperunaa ja perinteisiä keitettyjä perunoita.

Toivomme, että ruokalistauudistus saa hyvän vastaanoton ja lisää ruoan menekkiä ja tyytyväisyyttä. Kuulemme mielellään palautetta uudistuksista, jotka voidaan huomioida seuraa-via ruokalistoja suunniteltaessa!

 


”Ei siinä vielä kyllin, että jokapäiväisessä ruuassa on kaikkia
ruumiille välttämättömiä ravintoaineita; sen pitää myöskin olla maukasta, vaihtelevaa, sievästi aseteltua ja miellyttävästi tarjottua. Vaikka ruoka olkoonkin ainesovitukseltaan laitettu kaikkein sopivimpaan muotoon, niin ruumis ei sitä kuitenkaan ota vastaan, jos se on mautonta tahi jos sitä tarjotaan vastenmielisellä tavalla. Panemalla sekaan mausteita saadaan aikaan hyvä ja miellyttävä maku.”

– Anna Olsonin keittokirjasta vuodelta 1897–

Nämä Anna Olsonin aikoinaan viisaasti kirjoittamat sanat ovat myös meille saimaan tukipalvelulaisille sydämen asia ja toiminnan peruspilareita.

Ateriat valmistetaan ensiluokkaisista raaka-aineista, suomalaisia ja erityisesti paikallisia ruokaperinteitä kunnioittaen. Ruokalistasuunnittelussa pyrimme toteuttamaan sesonkiajattelua. Tarjoamme terveyttä edistävää, maukasta ja monipuolista ruokaa, jota valmistaa ammattitaitoinen ja työlleen omistautunut henkilökunta.

• Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
• Syödään yhdessä – suositukset lapsiperheille 2016
• Ravitsemushoitosuositus v. 2010
• Ravitsemussuositukset ikääntyneille 2010
• Kouluruokailusuositus 2017

Valtion ravitsemusneuvottelukunta


Suomen Sydänliitto ry on myöntänyt Saimaan Tukipalvelut Oy:lle Sydänmerkin käyttöoikeuden vuonna 2014.
Saadakseen Sydänmerkin, tulee yrityksen tarjota laadukkaita ja ravitsemussuositusten mukaisia aterioita ja elintarvikkeita.

Sydänmerkin käyttöönotolla Saimaan Tukipalvelut Oy on halunnut tehdä näkyväksi pitkäjänteisen työnsä terveyttä edistävien aterioiden, laadukkaiden raaka-aineiden käytön ja ravitsemussuositusten mukaisen reseptiikan kehittämisestä.
Sydänmerkki-tunnus auttaa ruokailijaa tekemään parempia valintoja lounas- ja päivällispöydässä: merkin avulla voi entistä helpommin valita tarjonnasta ne aterian osat, jotka tukevat jaksamista ja hyvinvointia.
Sydänmerkki-ateria on maukas & monipuolinen kokonaisuus, johon kuuluu:
- pääruoka
- pääruoan kanssa tarjottava peruna, riisi- tai pastalisäke
- leipä ja kasvirasvalevite
- ruokajuoma
- salaatti tai muu kasvislisäke sekä öljypohjainen salaatinkastike
Aterian osissa rasvan määrä ja laatu sekä suolan ja kuitujen määrä ovat kohdallaan, ravitsemussuositusten mukaisesti.

Tutustu kohteisiimme joissa sydänmerkki ateriat mahdollisia.

Kunniamaininta 2016.png


Sydänmerkki.jpg