Ruokalistojen kierto on viisi viikkoa. Kouluissa tarjotaan kasvisvaihtoehto päivittäin ja päiväkodeissa kasvisruokaa tarjotaan kerran viikossa.

Ruokalistan ns. 1. vaihtoehdot edustavat perinteisempiä suomalaisia ruokalajeja ja 2. vaihtoehto on aina kasvisruoka ja tyyliltään enemmän kansainvälisempiä ja ”modernimpia”. Maitopohjaiset puuroruoat ovat olleet kovin suosittuja, siksi yksi vaihtoehto viikossa onkin puuro.

Kasvisruokien reseptiikan kehittämisessä kiinnitetään huomiota erityisesti aterian täysipainoisuuteen mm. lisäämällä erilaisia kasviproteiineja. Soijan käyttöä vähennetään samalla kun kotimaisia laadukkaita kasviproteiinilähteitä saadaan käyttöön.

Ruokalistat

Päivä- ja viikkoruokalistat

Koulut

Päiväkodit

Henkilöstöravintolat

Hoitolaitokset

 

Oheiset ruokalistat avautuvat AivoMenu ruokalistapalveluun.

Voit ladata älypuhelimeesi AivoMenu-sovelluksen App Storesta ja
Google play -kaupasta, jolloin ruokalista kulkee aina mukanasi.

appstore_png.png     googleplay_png.png

 

Tulostettavat 5 viikon perusruokalistat

Koulut 14.10.-10.4.2020
Muutokset perusruokalistaan koulut talvi 2019
Muutokset koulujen ruokalistoihin: viikot 12-14
Muutokset koulujen ruokalistoihin: viikot 15-16
Koulut 20.4.-9.10.2020
Muutokset perusruokalistaan: koulut


Päiväkodit 14.10.2019-10.4.2020
Muutokset perusruokalistaan päiväkodit talvi 2019
Muutokset päiväkotien ruokalistoihin: viikot 12-13
Muutokset päiväkotien ruokalistoihin: viikot 14-16
Päiväkodit 20.4.-11.10.2020
Muutokset perusruokalistaan: päiväkodit


Henkilöstöravintola Honkala Menu 2.3.-5.4.2020
Henkilöstöravintola Honkala Menu 6.4.-19.4.2020

Henkilöstöravintola Inkeri Menu 2.3.-5.4.2020
Henkilöstöravintola Inkeri Menu 6.4.-19.4.2020
HUOM! Lounasravintola Inkeri suljettu 23.3.-13.4.2020

Henkilöstöravintola Lounaskeidas Menu 2.3.-5.4.2020
Henkilöstöravintola Lounaskeidas Menu 6.4.-19.4.2020

Henkilöstöravintola Potkuri Menu 2.3.-5.4.2020
Henkilöstöravintola Potkuri Menu 6.4.-19.4.2020

Henkilöstöravintola Sanelma Menu 2.3.-5.4.2020
Henkilöstöravintola Sanelma Menu 6.4.-19.4.2020

Henkilöstöravintola Valto Menu 2.3.-5.4.2020
Henkilöstöravintola Valto Menu 6.4.-19.4.2020

Hoitolaitokset, EKKS 14.10.-19.4.2020
Muutokset perusruokalistaan EKKS talvi 2019
Hoitolaitokset: EKKS 20.4.-11.10.2020
Muutokset perusruokalistaan: EKKS

Hoitolaitokset, pitkäaikaissairaanhoito 14.10.-13.10.2020
Muutokset perusruokalistaan pitkäaikaissairaanhoito talvi 2019
Hoitolaitokset: pitkäaikaissairaanhoito 20.4.-11.10.2020
Muutokset perusruokalistaan: pitkäaikaissairaanhoito

Kotiateriapalvelut 14.10.-10.4.2020
Muutokset perusruokalistaan kotiateriapalvelu 2019
Kotiateriapalvelut 20.4.-11.10.
Muutokset perusruokalistaan: kotiateriapalvelu

Pienet yksiköt 14.10.-10.4.2020
Muutokset perusruokalistaan pienet yksiköt talvi 2019
Pienet yksiköt 20.4.-11.10.2020
Muutokset perusruokalistaan: pienet yksiköt



”Ei siinä vielä kyllin, että jokapäiväisessä ruuassa on kaikkia
ruumiille välttämättömiä ravintoaineita; sen pitää myöskin olla maukasta, vaihtelevaa, sievästi aseteltua ja miellyttävästi tarjottua. Vaikka ruoka olkoonkin ainesovitukseltaan laitettu kaikkein sopivimpaan muotoon, niin ruumis ei sitä kuitenkaan ota vastaan, jos se on mautonta tahi jos sitä tarjotaan vastenmielisellä tavalla. Panemalla sekaan mausteita saadaan aikaan hyvä ja miellyttävä maku.”

– Anna Olsonin keittokirjasta vuodelta 1897–

Nämä Anna Olsonin aikoinaan viisaasti kirjoittamat sanat ovat myös meille saimaan tukipalvelulaisille sydämen asia ja toiminnan peruspilareita.

Ateriat valmistetaan ensiluokkaisista raaka-aineista, suomalaisia ja erityisesti paikallisia ruokaperinteitä kunnioittaen. Ruokalistasuunnittelussa pyrimme toteuttamaan sesonkiajattelua. Tarjoamme terveyttä edistävää, maukasta ja monipuolista ruokaa, jota valmistaa ammattitaitoinen ja työlleen omistautunut henkilökunta.

• Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
• Syödään yhdessä – suositukset lapsiperheille 2016
• Ravitsemushoitosuositus v. 2010
• Ravitsemussuositukset ikääntyneille 2010
• Syödään ja opitaan yhdessä - Kouluruokailusuositus 2017
• Terveyttä ja iloa ruoasta - Varhaiskasvatuksen ruokailusuositus 2018
• Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta - Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin 2019  

Valtion ravitsemusneuvottelukunta


Suomen Sydänliitto ry on myöntänyt Saimaan Tukipalvelut Oy:lle Sydänmerkin käyttöoikeuden vuonna 2014.
Saadakseen Sydänmerkin, tulee yrityksen tarjota laadukkaita ja ravitsemussuositusten mukaisia aterioita ja elintarvikkeita.

Sydänmerkin käyttöönotolla Saimaan Tukipalvelut Oy on halunnut tehdä näkyväksi pitkäjänteisen työnsä terveyttä edistävien aterioiden, laadukkaiden raaka-aineiden käytön ja ravitsemussuositusten mukaisen reseptiikan kehittämisestä.
Sydänmerkki-tunnus auttaa ruokailijaa tekemään parempia valintoja lounas- ja päivällispöydässä: merkin avulla voi entistä helpommin valita tarjonnasta ne aterian osat, jotka tukevat jaksamista ja hyvinvointia.
Sydänmerkki-ateria on maukas & monipuolinen kokonaisuus, johon kuuluu:
- pääruoka
- pääruoan kanssa tarjottava peruna, riisi- tai pastalisäke
- leipä ja kasvirasvalevite
- ruokajuoma
- salaatti tai muu kasvislisäke sekä öljypohjainen salaatinkastike
Aterian osissa rasvan määrä ja laatu sekä suolan ja kuitujen määrä ovat kohdallaan, ravitsemussuositusten mukaisesti.

Tutustu kohteisiimme joissa sydänmerkki ateriat mahdollisia.

Kunniamaininta 2016.png


Sydänmerkki.jpg