Ruokalistojen kierto on viisi viikkoa. Kouluissa tarjotaan kasvisvaihtoehto päivittäin ja päiväkodeissa kasvisruokaa tarjotaan kerran viikossa.

Ruokalistan ns. 1. vaihtoehdot edustavat perinteisempiä suomalaisia ruokalajeja ja 2. vaihtoehto on aina kasvisruoka ja tyyliltään enemmän kansainvälisempiä ja ”modernimpia”. Maitopohjaiset puuroruoat ovat olleet kovin suosittuja, siksi yksi vaihtoehto viikossa onkin puuro.

Kasvisruokien reseptiikan kehittämisessä kiinnitetään huomiota erityisesti aterian täysipainoisuuteen mm. lisäämällä erilaisia kasviproteiineja. Soijan käyttöä vähennetään samalla kun kotimaisia laadukkaita kasviproteiinilähteitä saadaan käyttöön.

 

Ruokalistojen esitystapa muuttui

Saimaan Tukipalvelut Oy otti käyttöönsä 1.7.2020 alkaen uuden tuotannonohjausjärjestelmän Jamixin. Muutoksella tavoitellaan ruokapalveluprosessin entistä sujuvampaa käyttöä niin keittiöiden kuin asiakkaidenkin näkökulmasta. Jamixin myötä ollaan saatu käyttöön mm. selkeä sähköinen ruokalista – menu, jota on helppo käyttää mm. mobiililaitteilla. Asiakkaalle avautuu paljon lisätietoa päivittäisistä ruoista, jotka ovat vain yhden ”klikkauksen” päässä. Asiakaskohtaisissa menuissa pääset porautumaan kunkin aterian ainesosiin ja ravintoarvoihin. Ainesosista on mm. helppo tarkistaa ruoan sisältävät allergisoivat aineet.

Järjestelmämuutoksen myötä olemme luopuneet erikseen laadituista manuaalisista ruokalistoista ja toivomme, että löydätte uuden selkeän digitaalisen ruokalistan oheistietoineen. Olemme kuitenkin vielä tallentaneet kotisivuillemme tuotannonohjausjärjestelmästä saatavan printtiversion niitä varten, ketkä haluavat paperitulosteet.

”Ei siinä vielä kyllin, että jokapäiväisessä ruuassa on kaikkia
ruumiille välttämättömiä ravintoaineita; sen pitää myöskin olla maukasta, vaihtelevaa, sievästi aseteltua ja miellyttävästi tarjottua. Vaikka ruoka olkoonkin ainesovitukseltaan laitettu kaikkein sopivimpaan muotoon, niin ruumis ei sitä kuitenkaan ota vastaan, jos se on mautonta tahi jos sitä tarjotaan vastenmielisellä tavalla. Panemalla sekaan mausteita saadaan aikaan hyvä ja miellyttävä maku.”

– Anna Olsonin keittokirjasta vuodelta 1897–

Nämä Anna Olsonin aikoinaan viisaasti kirjoittamat sanat ovat myös meille saimaan tukipalvelulaisille sydämen asia ja toiminnan peruspilareita.

Ateriat valmistetaan ensiluokkaisista raaka-aineista, suomalaisia ja erityisesti paikallisia ruokaperinteitä kunnioittaen. Ruokalistasuunnittelussa pyrimme toteuttamaan sesonkiajattelua. Tarjoamme terveyttä edistävää, maukasta ja monipuolista ruokaa, jota valmistaa ammattitaitoinen ja työlleen omistautunut henkilökunta.

• Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014
• Syödään yhdessä – suositukset lapsiperheille 2016
• Ravitsemushoitosuositus v. 2010
• Syödään ja opitaan yhdessä - Kouluruokailusuositus 2017
• Terveyttä ja iloa ruoasta - Varhaiskasvatuksen ruokailusuositus 2018
• Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta - Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin 2019  
• Vireyttä seniorivuosiin - ikääntyneiden ruokasuositus 2020 

Valtion ravitsemusneuvottelukunta


Suomen Sydänliitto ry on myöntänyt Saimaan Tukipalvelut Oy:lle Sydänmerkin käyttöoikeuden vuonna 2014.
Saadakseen Sydänmerkin, tulee yrityksen tarjota laadukkaita ja ravitsemussuositusten mukaisia aterioita ja elintarvikkeita.

Sydänmerkin käyttöönotolla Saimaan Tukipalvelut Oy on halunnut tehdä näkyväksi pitkäjänteisen työnsä terveyttä edistävien aterioiden, laadukkaiden raaka-aineiden käytön ja ravitsemussuositusten mukaisen reseptiikan kehittämisestä.
Sydänmerkki-tunnus auttaa ruokailijaa tekemään parempia valintoja lounas- ja päivällispöydässä: merkin avulla voi entistä helpommin valita tarjonnasta ne aterian osat, jotka tukevat jaksamista ja hyvinvointia.
Sydänmerkki-ateria on maukas & monipuolinen kokonaisuus, johon kuuluu:
- pääruoka
- pääruoan kanssa tarjottava peruna, riisi- tai pastalisäke
- leipä ja kasvirasvalevite
- ruokajuoma
- salaatti tai muu kasvislisäke sekä öljypohjainen salaatinkastike
Aterian osissa rasvan määrä ja laatu sekä suolan ja kuitujen määrä ovat kohdallaan, ravitsemussuositusten mukaisesti.

Tutustu kohteisiimme joissa sydänmerkki ateriat mahdollisia.

Kunniamaininta 2016.png


Sydänmerkki.jpg